Keresés ebben a blogban

2010. november 16., kedd

Csücsökmanó

Elkészítem gyapjúból a fejet: ici-pici golyót gyúrok, és arra elkezdem rétegenként rásímítani a gyapjúcsíkokat, szép, légies gyapjúcsíkokat. Jó erősen, ügyelve, hogy lehetőleg el ne szakadjon, amit feszítek rá, de eléggé kinyújtsam.

Amikor megfelelő méretűnek találjuk a fejet (ne felejtsük el, hogy azért a csőgéz és a testanyag valamennyit csökkent majd a méretén), egy "csillagot" alakítunk ki három gyapjúcsíkból, aminek a közepére helyezzük a fejet,

és a fej tetején szép sorban összefogjuk a csíkokat, hogy ezzel kialakítsuk a gömbölyű formát.

Jó erős cérnával, fonallal (pl. felvetőfonallal) megkötjük.

Most következik a csőgéz: levágok egy akkora darabot, ami kb. négyszerese, ötszöröse a fej magasságának. A közepén elvarrom oda-vissza öltésekkel, majd a sor végén összehúzom, és így kötöm el a cérnát (ehhez nem kell erős cérna, csak sima varró).

Ráhúzom a fejre az egyik felét,

majd a másik felét is ráfordítom.

Ezt is megkötöm jó erősen a nyakánál az erős cérnával, és az alját is bevarrom varrócérnával.
Az erős cérnával kétszer körbetekerem a fejet vízszintes irányban a közepénél (ez lesz a baba szemvonala), megöltöm babavarrótűvel mindkét "fülénél" az egész fejen keresztül, hogy majd ne mozduljon el, ezután függőlegesen is kétszer körbetekerem, szintén megöltöm.
(Sajnos, a kép nem sikerült, később kicserélem egy jobban sikerültre, ezen a linken a bal felső sarokban látszik, milyennek kell lennie.)

Eldöntjük, melyik legyen a két oldal közül az arca, és a másik oldalon lehúzzuk az erős cérnát a nyakára egy horgolótűvel ügyeskedve.

Készen van a baba feje :-)

A testanyagból kiszabjuk a megfelelő méretet, rávarrjuk henger alakban a fejre. A tetején összevarrjuk közvetlenül a fejnél, a két kiálló csücsköt lenyisszantjuk, és ezt is összevarrjuk, így a feje búbján egy H betű alakú varrat lesz. A nyakánál és alul ugyanúgy járunk el mint a csőgézzel.
Legjobb, ha a szemek és a száj helyét megjelöljük valamivel (gombostűvel vagy illanófilccel), hogy láthassuk még kivarrás előtt, hogy jó helyre gondoltuk-e.

Kivarrjuk hímzőfonallal a szemeket és a szájat, testet és sapkát szabunk tetszésünk szerint a bébiplüssből, és tulajdonképpen kész is a manónk.
Én ennek a manónak ez alapján készítettem a testet:


A testnél kivágjuk a szabásminta alapján a plüssből a két részt (eleje, hátulja), összevarrjuk úgy, hogy a fej, vagyis a nyak helyét kihagyjuk. Kifordítjuk, gyömöszölünk bele egy kis gyapjút, a kezeibe, a lábaiba először, és aztán a pocakjába is. Ezt a gyapjút már nem formázom, csak belegyömködöm. Beledugom a fejet, és hozzáöltöm a plüsshöz, úgy, hogy ne csak a testanyagba bökjem a tűt, hanem kicsit a nyak gyapjújába is.

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Köszönöm neked ezt az oldalt, és ezt a jó kis leírást!!! Már égen-földön keresgettem, hogy hogyan tudok ilyen babát csinálni, de eddig sehol sem találtam rá. nagyon hálás vagyok, és gratulálok az kézügyességedhez. Remélem nekem is sikerül a lánykámnak kedvencet varrni. :)

    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    egy ilyen kicsi fejhez hányas csőgézt javasolsz?

    Köszi, Danó

    VálaszTörlés
  3. Szia, Zsuzsa!

    Örülök, hogy sikerül hasznosítani :-)

    Ha van kedved, jó lenne, ha megmutatnád majd a kész babát a facebookos oldalunkon :-)

    VálaszTörlés
  4. Szia, Danó!

    Én kettes csőgézt használtam ennél a manónál.

    VálaszTörlés